Aug 21, 2013

Ägg
Finns mycket tankar och åsikter om Ägg, här kommer Matijas fakta:

Kolesterolmyten
En del människor undviker äggulor eftersom de fått höra att ägg är höga i kolesterol,mättat fett, och hur det kan täppa upp dina artärer, samt orsaka hjärt-och kärlsjukdomar. Fel! Det visar sig inte bara är ägg bra för dig, men de kan faktiskt bidra till att minska kolesterol, samt hjälpa dig att bygga muskler och minska kroppsfett.
LDL-kolesterol
LDL (low density lipoprotein) annars känd som ”det onda kolesterolet” är producerad av levern och transporteras till andra delar av kroppen såsom hjärta, muskler och andra organ. Detta är kolesterolet du behöver hålla lågt eftersom det täpper upp artärer och orsakar många hälsoproblem och hjärtsjukdomar. Om du har högt LDL betyder det att du har för mycket kolesterol som flyter runt i blodet.
HDL-kolesterol
HDL (lipoproteiner med hög densitet) är ”det goda kolesterolet”, som även den produceras av levern, men dess roll är att gå igenom kroppen och ta det onda kolesterolet och andra fetter för att föra dem tillbaka till levern där de kan förstöras eller bearbetas till något kroppen kan använda.
Du vill ha mer HDL och mindre LDL! Forskning visar att konsumtionav ägg leder till en ökning av HDL – det goda kolesterolet. En studie i Thailand där försökspersoner fick ett helt ägg att äta varje dag i tre månader, utan några andra förändringar i kost eller motion, gjorde att deras HDL-nivåer ökade. Även andra studier har visat att upp till 6 ägg per dag inte bidrog till en ökad produktion av det dåliga kolesterolet – LDL.
Myten om att äggula ökar det onda kolesterolet är krossat, och i själva verket har vi lärt oss att de kan minska vårt dåliga kolesterol genom att öka det goda.
Näring
Ägg är ganska näringsrika. De består inte endast av fett (äggula) och protein (äggvita). I själva verket innehåller de ett brett spektrum av essentiellavitaminer och mineraler. Här är vad som finns i ett ägg:
Vitaminer
A: bra för huden och tillväxt.
D: stärker skelettet genom att höja kalciumabsorption.
E: skyddar celler från oxidation.
B1: hjälper att ordentligt frigöra energi från kolhydrater.
B2: hjälper att frigöra energi från protein och fett.
B6: främjar metabolismen av protein.
B12: en viktig vitamin i bildandet av nervfibrer och blodkroppar.
Mineraler
Järn: väsentligt i skapandet av röda blodkroppar.
Zink: bra för enzymstabiliteten och viktigt i sexuell mognad.
Kalcium: viktigaste mineralen i stärkandet av ben och tänder.
Jod: kontrollerar sköldkörtelhormon.
Selen: som vitamin E, skyddar cellerna från oxidation.
Bästa typ av protein
Äggvitan innehåller den renaste formen av protein som finns i all livsmedel. Det är så högt att dietister använder dem som standard när man jämför andra hela livsmedel. Deras ”biologiska värde” – ett mått som används för att avgöra hur effektivt ett protein används för tillväxt – är 93,7. Mjölk, fisk, nötkött och ris har respektive ett biovärde av 84,5, 76, 74,3 och 64.
Ju högre värde, desto bättre absorberas proteinet. Det är därför många Kroppsbyggare inkluderar ägg i sin kost. När en person äter nötkött, till exempel, absorberas inte all protein som används för att bygga vävnad. Varje stort ägg innehåller 6,3 gram protein.

Kram Danni

No comments:

Post a Comment